Herbata i kawa to napoje, które są znane na całym świecie. Są powszechnie cenione nie tylko za walory smakowe, ale również za ogrom innych właściwości. Każdy z nas posiada swoje ulubione rodzaje tych napojów i nie wyobrażamy sobie dnia bez filiżanki któregoś z nich.
Herbatę znano w Chinach już około 2700 roku p.n.e. Historia głosi, że chiński cesarz Shen Nong pił ją po raz pierwszy, gdy do jego filiżanki z wrzątkiem wpadły przypadkowo przyniesione przez wiatr liście herbaty. Po uzyskaniu ogromnej popularności w Chinach, uprawa herbaty rozprzestrzeniła się na cały kontynent azjatycki.
Plantacje herbaty są zakładane na wysokości 1000 m n.p.m. w miejscach, gdzie panuje gorący i wilgotny klimat. Jedna roślina może dawać plon nawet 20 lat. Poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi, herbata zawiera składniki, które które mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Herbata poprawia zdolności pamięciowe, ma właściwości oczyszczające, pozytywnie wpływa na układ trawienny i poprawia wzrok. Herbata jest przede wszystkim bogatym źródłem garbników. Garbniki (zwane taninami) to substancje należące do grupy polifenoli. Posiadają Mają one zdolność do trwałego wiązania się z białkami i są dobrze rozpuszczalne w wodzie. Mają właściwości ściągające, wpływają korzystnie na układ pokarmowy, chroniąc błony śluzowe jelit. Oddziałują także na układ nerwowy zmniejszając świąd i pieczenie. Są skuteczne w walce ze szkodliwymi mikrobami jak np. Helicobacer phylori, odpowiedzialnymi za choroby wrzodowe żołądka, a także wirusami. Zawartość garbników w herbacie jest zależna od jej rodzaju. Najbardziej znanym i powszechnie lubianym rodzajem herbaty jest herbata czarna. Uzyskuje się ją w procesie kilkugodzinnej fermentacji i suszenie.Podczas fermentacji listki puszczają sok, co ułatwia utlenianie. Część garbników zmienia się wtedy w związki aromatyczne. Wielu zwolenników zdobyła również herbata zielona, a to za sprawą przyspieszania procesu przemiany materii. Jej orzeźwiający i nieco cierpki smak uzyskuje się poddając listki jedynie suszeniu. Nie stosuje się fermentacji, jest zatem mniej aromatyczna niż herbata czarna, ale bardzo bogata w garbniki. Herbatę białą otrzymuje się z pączków i listków zbieranych ręcznie wczesną wiosną. Poddaje się je jedynie procesowi suszenia. Napar z niej otrzymany ma silne działanie oczyszczające, dzięki wysokiej zawartości polifenoli. Poza tym jest bardzo ceniona za wyjątkowe walory smakowe. Herbatę czerwoną uzyskuje się poddając liście długiej fermentacji.
Aby napar z herbaty zawierał wszystkie dobroczynne związki należy ją parzyć przynajmniej przez 2 minuty. Sposób parzenia jest bardzo ważny, ponieważ pozwala uzyskać napój o różnorodnych właściwościach. Jeśli będziemy ją parzyć krócej niż 3 minuty, uzyskamy działanie pobudzające, jeśli dłużej niż 5 minut – napój uzyska właściwości uspokajające.
Kawa cieszy się na świecie tak samo ogromną popularnością jak herbata. Bogata w kofeinę ma działanie pobudzające, poprawia sprawność psychiczną i dodaje energii. Kolebką kawy jest Etiopia, a do Europy trafiła w XVI wieku. Początkowo sprzedawano ją w aptekach, gdyż uważano ją za lek na wiele schorzeń. W Polsce pojawiła się w 1683 roku. Kawowiec jest wiecznie zielonym krzewem, rosnącym głównie w Afryce. Kawę pozyskuje się z ziaren kawowca, które najpierw się pali, a następnie mieli. Kawa wzbudza wiele kontrowersji, ponieważ nie da się jej zaliczyć do zdrowej żywności. Nad jej właściwościami wciąż prowadzi się badania naukowe. Jak dotąd wykazano, że składniki w niej zawarte mogą przeciwdziałać chorobom nowotworowym. Należy pamiętać, że częste jej spożywanie wypłukuje z organizmu magnez, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania. Do pozytywnych właściwości kawy niewątpliwie należy chwilowe podniesienie IQ oraz poprawa pamięci krótkotrwałej. Poprawia koncentrację, dotlenia organizm, ma pozytywny wpływ na trawienie i krążenie. Wspomaga metabolizm, zmniejsza ryzyko zachorowania na nowotwór wątroby i jelita, na cukrzycę typu 2, chorobę Parkinsona. Ma właściwości antyoksydacyjne. Negatywne skutki picia kawy wiążą się z kofeiną. Zbyt duża ilość kawy powoduje rozdrażnienie i utrudnia zasypianie. Zaleca się picie do 500 mg kawy dziennie. To równowartość mniej więcej 3 filiżanek. Taka dawka nie jest szkodliwa dla organizmu.
Świetną alternatywą dla kawy i herbaty jest yerba mate. Napój ten jest przyrządzany z listków i gałązek ostrokrzewu paragwajskiego. Jest to wiecznie zielone drzewo, które w stanie dzikim występuje na terenie Argentyny, Paragwaju, Brazylii i Urugwaju. Jest tam uprawiane i eksportowane na cały świat. Ważne jest, aby zapamiętać, że yerba mate nie jest herbatą. Pozyskuje się ją z zupełnie innej rośliny!
Proces przygotowania naparu jest zupełnie inny niż napojów znanych nam na co dzień. Do naczynia sypie się 3/4 objętości suszu. Pije się ją przez rurkę zakończoną sitkiem zwaną bombilla. Jedną porcję zaparza się nawet 7 razy. Yerba mate jest niezwykle gorzka w smaku, a zwłaszcza porcja zaparzana po raz pierwszy. Do jej dość specyficznego smaku trzeba się przyzwyczaić. Opłaca się jednak wysilić kubki smakowe, gdyż jest prawdziwą pigułką zdrowia. Poza właściwościami pobudzającymi, świetnie oczyszcza organizm, reguluje ciśnienie, zmniejsza objawy zmęczenia, przyspiesza przemianę materii, ujędrnia skórę oraz zwiększa odporność. Zawiera mnóstwo dobroczynnych związków chemicznych, witamin, mikro- i makroelementów. Nieczęsto się zdarza, aby wszystkie te składniki były obecne w jednej porcji pożywienia. Yerba mate jest doskonałym źródłem ich wszystkich.
Bez względu na to czy jest się smakoszem kawy, herbaty czy yerba mate, bardzo trudno jest zdobyć produkty oryginalne, aromatyczne o wysokich standardach produkcji. Jednym z niewielu miejsc, gdzie można je nabyć, jest sklep internetowy skworcu.com.pl. Można tam zakupić nie tylko kawy i herbaty najwyższej jakości, ale również bakalie i przyprawy. Sklep internetowy oferuje również różnorodne mieszanki przypraw, miody, syropy oraz pojemniki do ich właściwego przechowywania. Wszystkie oferowane produkty spełniają bardzo wysokie standardy i na pewno sprostają oczekiwaniom najbardziej wymagających miłośników.