Zastanawiasz się czy Twój organizm nie jest zakwaszony?

Wielu ludziom towarzyszą na co dzień takie dolegliwości jak bóle głowy, ciągłe zmęczenie, bóle stawów, czy problemy trawienne. Na ogół w pierwszej kolejności sięgamy po dostępne w aptece bez recepty środki łagodzące wymienione wyżej objawy, nie zastanawiając się nad ich przyczyną. Szukać ich pochodzenia zaczynamy przeważnie wtedy, gdy stają się one tak dokuczliwe, że uniemożliwiają nam normalne funkcjonowanie. Zdarza się jednak tak, że po wizycie u lekarza i wykonanych badaniach okazuje się, że nic nam nie jest, a pomimo to dolegliwości i tak nie ustępują. Niewielu z nas wie, że mogą być one objawem zakwaszenia organizmu.

Zakwaszenie organizmu jest wynikiem złego trybu odżywiania się. W sklepach dostępnych jest niestety bardzo dużo produktów wysoko przetworzonych. Spożywamy także duże ilości mięsa, produktów zbożowych i nabiału, co negatywnie wpływa na równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu. Dieta alkaliczna, pełna warzyw i owoców mogłaby ochronić nas nas przed dysfunkcjami w równowadze kwasowo-zasadowej, a tym samym przed najróżniejszymi chorobami, do których ono po po upływie pewnego czasu prowadzi.
Różne płyny, znajdujące się w ciele człowieka mają inne pH. Najbardziej kwaśny jest oczywiście sok żołądkowy, którego pH wynosi około 2. Właściwy odczyn krwi mieści się w zakresie pH od 7,35 do 7,45. Mocz natomiast może być lekko, zasadowy lub lekko kwaśny. Rozbieżność ta wynika z odpowiedzialności nerek za usuwanie z organizmu toksyn i różnych niepotrzebnych substancji. Zakwaszenia organizmu nie powinno się mylić z kwasicą, gdzie nieprawidłowościom ulegają mechanizmy odpowiedzialne za prawidłowe pH we krwi, płucach i nerkach. Kwasica jest niezwykle niebezpieczna dla zdrowia i życia, gdyż każde odchylenie od prawidłowego zakresu pH krwi może spowodować bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Zakwaszenie organizmu nie jest stanem niebezpiecznym, gdyż w jego przypadku, mechanizmy normalizujące pH organizmu funkcjonują prawidłowo. Są jednak zmuszone do radzenia sobie z przetwarzaniem i wydalaniem większej ilości związków zakwaszających, niż w przypadku stosowania zdrowej diety.
Jak już wyżej zostało wspomniane, zakwaszenie organizmu jest efektem nieprawidłowego odżywiania się. Podczas trawienia uwalniane są aminokwasy, wolne kwasy tłuszczowe, kwasy organiczne, monocukry, składniki mineralne i witaminy. Te wszystkie elementy są następnie metabolizowane, a od wyniku tego procesu zależy, czy żywność zadziałała zasadotwórczo,kwasotwórczo czy obojętnie. Na to oddziaływanie największy wpływ ma stężenie w produktach żywnościowych różnych pierwiastków. Fosfor, siarka i chlor mają działanie kwasotwórcze, wapń, magnez, potas i sód – zasadotwórcze. Ważnymi czynnikami powodującymi zakwaszenie są także: stres, uzależnienie od używek, brak aktywności fizycznej oraz głodzenie się.
Objawy zakwaszenia organizmu nie są charakterystyczne, ale mogą być odczuwane w całym ciele. W oparciu o jeden czy dwa trudno jest stwierdzić czy to właśnie zakwaszenie, bo tego typu objawy może wywoływać całe mnóstwo różnych czynników. Jeśli jednak występuje jednocześnie kilka z nich, warto się temu bliżej przyjrzeć. Objawy zakwaszenia organizmu to: nieustanne zmęczenie, stany depresyjne nerwowość, drażliwość, zajady, problemy z trawieniem, podrażnienie dróg moczowych, katar, sucha skóra, łamliwość paznokci, wypadanie włosów i migrujące bóle stawów.
Mnóstwo ludzi zastanawia się, jak można zmierzyć poziom zakwaszenia organizmu. Do zmierzenia poziomu zakwaszenia organizmu stosowany jest papierek lakmusowy do mierzenia pH moczu Holistic. Za jego pomocą należy zmierzyć pH moczu kilka razy w ciągu dnia zaczynając od moczu tuż po przebudzeniu. Z wyników należy utworzyć krzywą. Jeśli otrzymaliśmy linię prostą lub lekko wznoszącą, oznacza to, że nasz organizm jest zakwaszony. Wykres osoby zdrowo odżywiającej się i niemającej problemów z zakwaszeniem będzie miał postać zygzaka, gdyż pH moczu będzie się zmieniało w zależności od posiłków.

Odkwaszenie organizmu to często spory wysiłek, gdyż wiąże się niestety z bezwzględną potrzebą zmiany długotrwałych nawyków żywieniowych. Niezwykle trudno jest zachować zbilansowaną dietę, jeśli przywykliśmy przez lata do spożywania niemałych ilości mięsa, fast foodów oraz słodyczy. W tego typu przypadkach doskonałym wsparciem może okazać się zażywanie minerałów zasadowych Bas Balans Holistic. Wyrób ten zawiera składniki mineralne równoważące pH ciała takie jak potas, cynk i magnez. Pomagają one między innymi zminimalizować zmęczenie, wspierają układ nerwowy oraz właściwą pracę układu mięśniowo-kostnego. Przyczyniają się do poprawy odporności organizmu, pomagają utrzymać paznokcie, skórę i włosy w świetnej kondycji. Odpowiadają również za prawidłowy metabolizm węglowodanów, kwasów tłuszczowych i witamin. Wszystko to sprawia, że równowaga kwasowo-zasadowa w organizmie zostaje zachowana.
Warto sprawdzić, czy odczuwane przez nas dolegliwości nie są wynikiem zakwaszenia organizmu. Dobre samopoczucie, zbilansowana dieta i wspomaganie przemiany substancji kwasotwórczych to najlepszy sposób na zachowanie witalności i jasności umysłu.

 

Chcesz wiedzieć więcej: sklep.sveaholistic.pl/blog/zakwaszenie-organizmu-i-toksyny-oraz-ich-wplyw-na-otylosc-opuchlizne-obrzeki-cellulitis.html