Z pewnością każdy z was zetknął się z takim pojęciem, którym jest wódka kraftowa. Nadal jednak nie wszyscy wiemy, czym dokładnie różni się tego rodzaju alkohol od tego, który produkowany jest na skalę przemysłową. W naszym poniższym artykule, dokładnie przybliżymy państwu zagadnienie związane z produkcją wódki kraftowej oraz nakreślimy jej historię. Wskażemy także na produkty, z których najczęściej tego rodzaju alkohol jest wykonywany.
Co to znaczy – wódka kraftowa?
Tak naprawdę, nie ma jednej definicji, którą można by było przypisać do wódki kraftowej. Przyjęło się jednak, że wódka kraftowa jest to taki alkohol, który przede wszystkim powstaje w oparciu o bardzo szczegółowe i nierzadko objęte tajemnicą przepisy. Przekazywane są one najczęściej z pokolenia na pokolenie. Wódka taka jest produkowana nie w dużych, przemysłowych zakładach, ale najczęściej w małych wytwórniach – z reguły rodzinnych. Co za tym idzie, nie ma się czemu dziwić, że cena tego rodzaju wódki jest znacznie wyższa niż tej, która produkowana jest na skalę przemysłową. Nie w każdym sklepie też będziemy mogli ją kupić, ale o tym dokładniej opowiemy w dalszej części artykułu
Czy wódkę kraftową można kupić w każdym supermarkecie?
Warto zwrócić uwagę, z jakich surowców produkowana jest wódka kraftowa. Co do zasady przyjmuje się, że powinna być ona wytwarzana z wysokiej jakości ziemniaków. Ziemniaki te pochodzą najczęściej z lokalnych hodowli. Producenci wódki kraftowej bardzo zwracają uwagę na jakość surowców, z których wytwarzają oni swój alkohol. Ponadto, niezwykle istotny jest czas produkcji takiego trunku. W odróżnieniu od wódki przemysłowej, wódka kraftowa wymaga czasu. Z tego też względu, bardzo często trudno jest ją kupić w popularnych supermarketach. Najczęściej jest ona sprzedawana w małych, lokalnych sklepach, do których trafiają niewielkie jej ilości. Można zatem powiedzieć, że tak samo jak piwo kraftowe, tak również i wódka kraftowa należy do grupy alkoholi mieszczących się w kategorii premium.